قیمت طلا | |قیمت طلای 18 عیار

کدخبر : 752

به نقل از «اف‌ایکس استریت» قیمت طلا طی جلسه‌ی آسیایی اولین روز هفته‌ی جدید، جهش اواخر روز جمعه از منطقه‌ی 1904 تا 1903 دلار را شکل می‌دهد، گرچه اعتقاد راسخی برای صعود ندارد.طلا XAU/USD در حال حاضر در منطقه‌ی 1916 دلار معامله می‌شود که کمتر از بالاترین سطح دو هفته‌ای است که پنج‌شنبه گذشته لمس شد و به افزایشی کمتر از 0.10 درصد در روز اشاره دارد.

امروز هر گرم طلا ۱۸ عیار برخلاف رشد قبلی با افت قیمت روبرو بوده است، بطوری که هر گرم طلا ۱۸ عیار که روز قبل تا ۲,۳۱۷,۹۰۰ (دو میلیون و سیصد و هفده هزار و نهصد ) تومان رسیده بود، امروز - دوشنبه ۰۶ شهریور ۱۴۰۲ مصادف با ۲۸ آگوست ۲۰۲۳ - با کاهش ۰.۱۵ درصدی به ۲,۳۱۴,۴۰۰ (دو میلیون و سیصد و چهارده هزار و چهارصد ) تومان رسید.

هر گرم طلا ۱۸ عیار، امروز به ۲,۳۱۴,۴۰۰ تومان رسید که نسبت به روز قبل ، کاهش ۰.۱۵ درصدی داشته است.

هر مثقال طلا 18 عیار در بازار امروز نسبت به روز قبل ، با ۱۰۰۰۰ تومان کاهش، ۱۰,۰۲۷,۰۰۰ تومان نرخ گذاری شد.

هر اونس طلا، امروز به ۱,۹۱۳ رسید که نسبت به ۲ روز پیش، کاهش ۰.۰۸ درصدی داشته است.

سکه امامی، امروز به ۲۷,۸۳۹,۰۰۰ تومان رسید که نسبت به روز قبل ، کاهش ۰.۱۷ درصدی داشته است.

نیم سکه، امروز به ۱۴,۹۰۰,۰۰۰ تومان رسید که نسبت به روز قبل ، کاهش ۰.۳۳ درصدی داشته است.

ربع سکه در بازار امروز نسبت به روز قبل ، با ۰ تومان بدون تغییر، ۹,۹۵۰,۰۰۰ تومان نرخ گذاری شد.

هر سکه گرمی، امروز به ۵,۸۰۰,۰۰۰ تومان رسید که نسبت به روز قبل ، کاهش ۰.۸۶ درصدی داشته است.

بهای متوسط دلار حامی طلا

قیمت طلا

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی طلا و ارز به نقل از «اف‌ایکس استریت» قیمت طلا طی جلسه‌ی آسیایی اولین روز هفته‌ی جدید، جهش اواخر روز جمعه از منطقه‌ی 1904 تا 1903 دلار را شکل می‌دهد، گرچه اعتقاد راسخی برای صعود ندارد.طلا XAU/USD در حال حاضر در منطقه‌ی 1916 دلار معامله می‌شود که کمتر از بالاترین سطح دو هفته‌ای است که پنج‌شنبه گذشته لمس شد و به افزایشی کمتر از 0.10 درصد در روز اشاره دارد.اما در چشم‌انداز ارز ایالات متحده، دلار آمریکا (USD) هفته‌ی جدید را با روندی ملایم‌تر آغاز می‌کند و از بالاترین سطح خود از اوایل ژوئن فاصله می‌گیرد که البته این موضوع به نوبه‌ی خود به عنوان یک عامل کلیدی به نفع قیمت طلا در نظر گرفته می‌شود.بدیهی است که دلار با بهای متوسط به نفع کالاهای دلاری از جمله طلا (XAU/USD) است. با این اوصاف، چشم‌انداز تشدید سیاست‌های بیشتر توسط فدرال رزرو، معامله‌گران را از شرط‌بندی‌های صعودی تهاجمی پیرامون طلای بدون بازده باز می‌دارد و حداقل در حال حاضر مانع از هرگونه سود بیشتر می‌شود.

جروم پاول، رئیس فدرال رزرو، روز جمعه در سخنرانی اصلی در سمپوزیوم جکسون هول به ضرورت افزایش بیشتر نرخ بهره توسط بانک مرکزی ایالات متحده اشاره کرد؛ وی همچنین سیاستگذاران را ملزم به دقت در تصمیم‌گیری پیرامون افزایش بیشتر یا ثابت نگه‌داشتن نرخ بهره دانست. این امر مجدداً منجر بر شرط‌بندی‌های بازار برای افزایش 25 واحد پایه (bps) دیگر تا پایان سال جاری، مهر تأیید می‌زند، چرا که نه‌تنها به تقویت دلار آمریکا کمک می‌کند، بلکه حامی افزایش بازده اوراق قرضه‌ی خزانه‌داری ایالات متحده نیز است.

جدای از این، انگیزه‌ی ریسک‌پذیری ناشی از اقدامات جدید اعلام‌شده توسط چین در آخر هفته، ممکن است بیشتر به محدودکردن قیمت طلا کمک کند. شایان ذکر است که چین روز یکشنبه از کاهش حق تمبر در معاملات سهام خبر داد که به هدف تقویت بازار درگیر و احیای اعتماد سرمایه‌گذاران صورت گرفت.

از سوی دیگر، وزارت دارایی در بیانیه‌ای کوتاه اعلام کرد که مالیات اعمال‌شده بر معاملات سهام، از 28 ماه اوت، از 0.1٪ به 0.05٪  کاهش می‌یابد که در واقع، اولین کاهش از سال 2008 تلقی می‌شود. گفتنی است این امر علاوه بر آنکه از لحن کلی مثبت در بازارهای سهام حمایت می‌کند، ممکن است گاوها را از شرط‌بندی جدید پیرامون طلا XAU/USD باز دارد.

با نگاهی به آینده، هیچ داده‌ی اقتصادی محرک بازاری برای انتشار وجود ندارد و از این رو، حرکت قیمت طلا تنها تحت تأثیر پویایی قیمت دلار و احساسات ریسک گسترده‌تر قرار خواهد داشت. در عین حال، پیش از انتشار داده‌های کلیدی کلان این هفته‌ی ایالات متحده، از جمله گزارش حقوق و دستمزد غیرکشاورزی (NFP) که به دقت در مرکز توجه است، هر گونه حرکت معناداری در هر دو جهت، به احتمال زیاد محدود خواهد شد. این امر باعث می‌شود قبل از تعیین موقعیت برای تمدید بهبودی اخیر از منطقه‌ی 1885 دلاری یا پایین‌ترین سطح از 13 مارس که هفته‌ی گذشته آزمایش شد منتظر خریدهای قوی بعد باشیم

عوامل تاثیرگذار بر قیمت طلا

قیمت طلا

مثل هر کالای دیگری، قیمت طلا با سازوکار عرضه و تقاضا تعیین می‌شود. عرضه طلا تقریبا عدد ثابتی است و سالانه حدود ۲۵۰۰ تن طلا از معادن خارج می‌شود. بنابراین در تحلیل قیمت طلا، معمولا سمت عرضه نادیده گرفته شده و به عوامل موثر بر تقاضا توجه می‌شود. (مشتق حجم عرضه صفر فرض می‌شود.)یک نکته بسیار جالب این است که می‌توانیم فرض کنیم هزینه معدن‌کاری طلا در جهان عدد ثابتی است: با کشف روش‌های نوین استخراج، هزینه معدن‌کاری کم می‌شود، اما از سوی دیگر با پیشروی فرایند استخراج، منابع طلا دور از دسترس‌تر شده و سختی معدن‌کاری افزایش می‌یابد.

پیشرفت فناوری در تقابل با دشوارترشدن استخراج، باعث می‌شود که هزینه تولید هر اونس طلا عددی ثابت (حدود ۲۰۰ دلار برای هر اونس) باشد.پس دیدیم که قیمت طلا نه تابع تغییر در عرضه (کشف معدن جدید) است و نه از پیشرفت فناوری تاثیر می‌گیرد. بلکه سمت تقاضا مهم‌ترین عامل موثر بر قیمت طلا است.قیمت طلای در کشورهای مختلف هم با تقریب خوبی ثابت است. اگر قیمت طلا در یک کشور به شکلی فاحش تغییر کند، با صادرات یا واردات، قیمت طلا به سرعت به عدد جهانی نزدیک می‌شود.

از این نظر بازار جهانی طلا یکی از چابک‌ترین و ایده‌آل‌ترین بازارها (بازار رقابت کامل) است.با این وجود ممکن است قیمت جهانی طلا ضرب‌در قیمت دلار، همیشه برابر با قیمت طلا در ایران نباشد. به خصوص که تجارت طلا در ایران آزاد نیست و ممکن است در مواردی قیمت طلا بالاتر یا پایین‌تر از قیمت جهانی باشد.مثلا قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در مهرماه ۱۳۹۸ برابر با ۳۴ دلار است. با ضرب قیمت دلار در این روز (۱۱۴۵۰) به قیمت ۳۸۹۳۰۰ تومان برای هر گرم می‌رسیم.

در حالی که در این روز هر گرم طلای ۱۸ عیار با قیمت ۴۰۸۹۰۰ تومان معامله می‌شود. اما در شرایط عادی این اختلاف (بین ۵ تا ۱۰ درصد) زیاد نیست.با توجه به این که نااطمینانی بر سرعت گردش پول اثر می‌گذارد، حباب قیمت طلا با سرعت گردش پول همبستگی خواهد داشت. اما رابطه حباب سکه و طلا با سرعت گردش پول، یک رابطه عِلّی نیست.با توجه به حرفی که زدیم، ممکن است این تصور ایجاد شود که در بلندمدت نباید تفاوتی فاحش بین رشد قیمت دلار و رشد قیمت طلا دیده شود. این تصور درست نیست. چرا که قیمت طلای جهانی هم به‌طور میانگین افزایشی است و در بلندمدت، قیمت طلا با شیبی تندتر از رشد قیمت دلار، بالا می‌رود.

به تاثیر روزهای سال و مناسبت‌های تقویمی بر قیمت یک کالا، اثر تقویمی یا calendar effect می‌گویند. قیمت طلا هم از این اثر تاثیر می‌گیرد.برای مثال در نزدیکی عید نوروز شاهد افزایش قیمت طلا هستیم. همچنین در اواخر ماه ذوالحجه و پیش از شروع محرم و صفر، به دلیل افزایش تعداد ازدواج‌ها، قیمت طلا کمی بالا می‌رود. ماه شعبان از دیگر ماه‌هایی است که به دلیل داشتن اعیاد و مناسبت‌های مقدس، تقاضای برای طلا بالا می‌رود.

افرادی که قصد دارند در بازه زمانی کوتاه، از بازار طلا نوسان بگیرند می‌توانند روی این آثار کوتاه‌مدت حساب کنند. تقارن نوروز ۱۳۹۹ با ماه شعبان می‌تواند اثر تقویمی بر قیمت طلا را تقویت کند. با این حال اثر تقویمی تنها عامل تاثیرگذار در بازار طلا نیست و سرمایه‌گذار هوشمند باید جمیع شرایط را در تحلیل خود لحاظ کند

برش‌های تاریخی در قیمت طلا

قیمت طلا

همان‌طور که گفتیم جهش قیمت طلا با افزایش نااطمینانی ارتباط دارد. در ایران عموما جهش قیمت طلا به دنبال افزایش قیمت دلار صورت می‌گیرد. این سازوکار بسیار طبیعی است. با افزایش قیمت دلار مردم برای حفظ دارایی نقدی خود، بخشی از پول خود را به طلا تبدیل می‌کنند.افزایش تقاضا قیمت طلا را تا جایی بالا می‌برد که به قیمت جهانی برسد. از آنجا به بعد، خرید طلا دیگر صرفه نخواهد داشت و تقاضا به تعادل می‌رسد. اگر میزان نااطمینانی بالا باشد، ممکن است قیمت از قیمت جهانی ضربدر قیمت دلار بیشتر شود. به تعبیر دیگر، با سنجش میزان حباب طلا، می‌شود میزان نااطمینانی را سنجید.

عطف اول:

بعد از انقلاب قیمت سکه در ایران افزایش یافت. بسیاری از مردم از وضعیت آینده اقتصاد بی‌اطلاع بودند و با خرید سکه، از سرمایه‌های خود حفاظت کردند. در این دوران قیمت هر سکه از ۴۲۰ تومان به ۱۳۰۰ تومان (۲۱۰% رشد) رسید.

عطف دوم:

در سال ۱۳۶۵ و با بالاگرفتن آتش جنگ، وضعیت نامشخص پایان جنگ و آغاز جنگ شهرها، قیمت سکه از ۶۵۰۰ تومان به ۱۱ هزار تومان (۶۹% رشد) رسید.

عطف سوم:

در دور دوم ریاست‌جمهوری هاشمی رفسنجانی و با افزایش شدید بودجه عمرانی کشور، قیمت سکه از ۱۶ هزار تومان به نزدیک ۳۰ هزار تومان (۸۷% رشد) افزایش یافت

استثنا:

در دوران ریاست‌جمهوری محمد خاتمی، اقتصاد ایران ثبات داشت و میزان نااطمینانی تغییر شگرفی را تجربه نکرد. قیمت سکه در این دوران نیز شیبی متعادل را تجربه کرد.

عطف چهارم:

دور دوم ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد اما دوران عجیبی بود. تحریم‌های بین‌المللی از یک سو و عوامل سیاسی داخلی از سوی دیگر باعث شد که قیمت سکه از سال ۱۳۸۸ به بعد رشد شدیدی داشته باشد. اوج این رشد بعد از سال ۹۰ رخ داد و قیمت هر سکه از زیر ۵۰۰ هزار تومان به بالای یک و نیم میلیون تومان (بیش از ۲۰۰% رشد) افزایش یافت.

عطف پنجم:

سال ۹۶ هم دورانی تاریخی در قیمت سکه بود. زمانی که سیاست‌های سخت‌گیرانه ترامپ هر سکه را از ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به نزدیک ۴ میلیون تومان (۲۳۳% رشد) رساند. رشدی که در تاریخ ایران بعد از انقلاب بی‌سابقه بود.

به غیر از یک مورد استثنا (خاتمی) به نظر می‌رسد که دور دوم ریاست‌جمهوری‌ها شاهد جهش قیمت طلا و سکه هستیم.

قیمت طلا و اقتصاد رفتاری

قیمت طلا

می‌توانیم بگوییم که دو دسته عوامل می‌تواند بر قیمت طلا تاثیر بگذارد. عوامل غیرروانی و عوامل روانی.

عوامل غیرروانی مثل تغییری چشمگیر در عرضه طلا ارتباطی با وضعیت رفتاری جامعه ندارد. مثلا شاید معدنی بزرگ کشف شود که بتواند تولید سالانه طلا در جهان را افزایش دهد.

وقتی با پایان جنگ، دولت بودجه عمرانی خود را افزایش می‌دهد و با افزایش هزینه‌های دولت، نرخ ارز و به دنبال آن قیمت طلا بالا می‌رود، با یک مسئله کلاسیکی اقتصاد کلان مواجه هستیم. (اگر نخواهیم وضعیت رفتاری دولت‌ها را بررسی کنیم.)

اما وقتی با بالارفتن نااطمینانی، تقاضا برای طلا بالا می‌رود، برای توصیف شرایط به اقتصاد رفتاری نیاز خواهیم داشت.هر دو دسته عامل کلاسیکی و رفتاری بر قیمت طلا اثر می‌گذارد. اما یک نکته جالب در بررسی نمودار تاریخی طلا وجود دارد. رفتار این مورد سرمایه‌گذاری بی‌اندازه به رفتار بازار مسکن شبیه است و هر دو مورد یک رشد پیوسته بیست درصد سالانه (به‌طور متوسط) را تجربه می‌کنند. چرا؟

اگر دلایل بنیادی و غیررفتاری عامل بالا و پایین رفتن قیمت طلا بود، بعید بود چنین الگویی را مشاهده کنیم. اما شباهت حرکت دو نمودار این پیام را در خود دارد که افرادی با وضعیت روان‌شناختی مشابه در دو بازار مسکن و طلا فعال هستند. بهره انتظاری برای این افراد، ۲۰ درصد است. اگر قیمت طلا و مسکن از این بازده فراتر برود آن‌ها فروشنده می‌شوند و در بازدهی کم‌تر از ۲۰ درصد، خریدار. همین رفتار جمعی باعث می‌شود که بازدهی طلا و مسکن در این کانال کنترل شود.

آیا این خبر مفید بود؟
ارسال نظر:

تبلیغات متنی